Пич: Погрешно је изједначавати Заједницу српских општина са Српском

Танјуг
Пич: Погрешно је изједначавати Заједницу српских општина са Српском

ПРИШТИНА - Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич рекао је да Заједница српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији није пријетња за Приштину и да споразум о њеном формирању није у супротности са уставом самопроглашеног Косова.

Према његовим ријечима, погрешно је изједначавати ЗСО са Републиком Српском у БиХ.

Пич је нагласио да Приштина и Београд морају да спроводе постигнуте договоре, укључујући и споразум о ЗСО, преноси Коха.

Он је нагласио да је “нова реалност изазвана руском окупацијом Украјине” утицала на дијалог Београда и Приштине и додао да је у том процесу потребан напредак.

-Примјену споразума о ЗСО не треба посматрати као уступак, нити као пријетњу Косову - рекао је Пич додајући да би примјена споразума показала да је Приштина “конструктиван учесник у дијалогу” и да испуњава своје “међународне обавезе и у контексту мањинских права”.

-Како ће Заједница изгледати зависи од страна у дијалогу. Такође је важно да странке промијене наратив и разбију неке од митова о Републици Српској који су идеју о Заједници учинили тако отровним питањем. Одлука Уставног суда Косова је отишла толико далеко да је речено да то није могуће по постојећем законодавству, међутим, показало се и да Заједница општина са српском већином начелно није у супротности са уставом Косова - рекао је Пич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана