Петру Петковићу забрањено присуство устоличењу патријарха

ГС
Foto: Архива

ПРИШТИНА- Власти привремених институција из Приштине забраниле су директору Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петру Петковићу да посјети Космет и у петак, 14. октобра, присуствује устоличењу Његове светости патријарха српског Порфирија у Пећкој патријаршији, саопштено је из Канцеларије.

Из Канцеларије истичу да је ово десети пут да власти у Приштини на челу са премијером самозваног Косова Аљбином Куртијем демонстрирају силу и самовољу и забрањују Петковићу да посјети јужну српску покрајину.

Ријеч је о бруталном кршењу Бриселског споразума, како оног о слободи кретања, тако и оног о званичним посјетама којим се предвиђа поједностављена процедура за посјету Космету главног преговарача /Петар Петковић/ за дијалог са Приштином, указују из Канцеларије.

- Петковић је уредно, поштујући све постигнуте споразуме и договоре, најавио своју посјету и присуство на слави манастира Пећка Патријаршија - Покров Пресвете Богородице, када ће у трон архиепископа пећких бити уведен патријарх Порфирије, што је од непроцјењивог значаја за вјерујући српски народ на Косову и Метохији - наглашава се у саопштењу.

Петковић је планирао да сутра у Горњем Кусцу код Гњилана присуствује манифестацији "Моравски дани".

Из Канцеларије поручују да ће о овом бруталном кршењу споразума и ускраћивању вјерских слобода обавијестити Брисел, као гаранта поштовања споразума, али и остале међународне факторе који се својски упиру да такозвано Косово представе као оазу демократије, док је у пракси на дјелу кршење споразума, демонстрација силе, уз кршење основних људских права Срба који живе на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана