"Петроварадински карневал“ оживио након 83 године

Anadolija
"Петроварадински карневал“ оживио након 83 године

НОВИ САД – Свечаном великом поворком мажореткиња, оркестара, културно-уметничких друштава, карневалских и позоришних трупа и других учесника у Подграђу подно Петроварадинске тврђаве отворена је манифестација "Петроварадински карневал“.

Велики број грађана учествује на данашњој манифестацији, коју организује Хрватско културно-просветно друштво "Јелачић” и Удружење грађана Петроварадин медиа, уз подршку Града Новог Сада и Аутономне Покрајине Војводине, јавља Анадолија.

Како наводе организатори, "Петроварадински карневал“ заправо је обнова традиционалне манифестације која се организовала између два светска рата, а сабрала је учеснике и разних крајева Србије који ће се представити посетиоцима уз музику и игру. Поворка је кренула од родне куће Бана Јелачића, а манифестацију је са балкона овог старог здања отворио Мирко Туршић, председник ХКПД "Јелачић” пожелевши учесницима добру забаву, добру вољу и расположење и нова пријатељства и да са лепим утисцима оду кући како би се догодине поново вратили на овај карневал.

Након карневалске поворке, на бини у Пограђу, које је због овог карневала затворено за саобраћај, одржаваће се концерти познатих новосадских извођача. Програмом карневала обухваћене су и изложбе на тему историје самог карневала на Тргу Слободе и у Подграђу, мисе у цркви светог Јурја у Петроварадину, бројне радионице и богат музички програм.

Маја Гузијан, из организације "Петроварадинског карневала” наводи да се, након 83, године поново организује карневалска поворка у Подграђу.

"Петроварадин је, иначе, дуго неговао традицију и обичаје карневалских окупљања, а ми смо настојали да тај стари концепт карневала не нарушавамо, а опет да Новом Саду подаримо нову, препознатљиву манифестацију. Град Нови Сад је средио фасаде и кровове градића и сада је прави тренутак за обнављање традиције карневала и на присећање лепе традиције Подграђа”, казала је Гузијан.

У сусрет фестивалу у Музеју Војводине 14. фебруара отворена је изложба карневалског костима "Љубав под маскама”, а за најмлађе ће бити организована и дечија радионица израде маске и костима. У сусрет догађају ове године сви млади дизајнери имали су прилику да учествују у конкурсу за званични костим карневала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана