Петронијевић: Породици мора бити одобрен увид у здравствено стање генерала Младића

Срна
Петронијевић: Породици мора бити одобрен увид у здравствено стање генерала Младића

БЕОГРАД - Београдски адвокат Горан Петрнијевић рекао је да Механизам за међународне кривичне трибунале у Хагу нема право да крије од породице здравствено стање генерала Ратка Младића.

"Механизам мора да одобри и породици увид у право стање ствари, али може и да их обавеже на чување тајне у том правцу. Дакле, они тај акт могу да прогласе поверљивим, односно, да им забране да о томе причају у јавности", рекао је Петронијевић, који је и члан адвокатског тима некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Петронијевић је навео да, уколико породица и одбрана не могу да добију такав извјештај, њима су практично руке везане јер немају коме да се жале.

"Од њих лека нема. Коме да их тужиш? Једино може да се притуже УН које су их и основале. Другим речима, за Трибунал нема суда, осим Божијег", рекао је Петронијевић за "Спутњик".

Он је истакао да је добро што је о раду овог тијела почело да се расправља на правом мјесту, односно, у УН, јер је то једини начин да истина о томе како је то тијело радило изађе на видјело.

"Сама чињеница да је почело распакивање целокупног незаконитог и противправног рада Хашког трибунала и његовог наследника – Механизма, веома је важна", констатовао је Петронијевић.

Помоћник министра правде Србије Чедомир Бацковић рекао је на сједници Савјета безбједности УН, одржаној јуче, да је Трибунал у Хагу доживотне казне затвора изрицао супротно свом Статуту и указао да се од породице генерала Ратка Младића крију службени извјештаји о његовом здравственом стању.

Бацковић је додао и да статут Трибунала у Хагу прописује да Претресно вијеће приликом одређивања затворских казни треба да има у виду општу праксу изрицања таквих казни у судовима бивше Југославије.

Он је нагласио и да Србија посебно инсистира да за њене држављане који су осуђени пред Трибуналом важе исти услови за пријевремено пуштање на слободу након издржане двије трећине казне затвора.

Бацковић је подсјетио да већина молби које су држављани Србије поднијели предсједнику Механизма за пријевремено пуштање на слободу, након издржане двије трећине казне први пут, прошле године није ријешена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана