Петронијевић: Пантићу ускраћена елементарна људска права, то је отмица

Танјуг
Петронијевић: Пантићу ускраћена елементарна људска права, то је отмица

БЕОГРАД - Предсједник Центра за одбрану међународног права, адвокат Горан Петронијевић, коментаришући ситуацију у вези са Дејаном Пантићем који је 10. децембра ухапшен на сјеверу КиМ, рекао је да свакој особи која је лишена слободе морају да се обезбједе све елементарне ствари, јер је у супротном све остало отмица, насиље и криминал.

Петронијевић је за Танјуг истакао да чак и у најзаосталијим правним системима у свијету, не постоји правни систем који не садржи у себи елементари корпус заштите људских права за особе које су лишене слободе.

"Дејану Пантићу по свим правилима и по свим међународним прописима за заштиту права људи лишених слободе, припада право на стручну одбрану, право на контакт са породицом и право на адекватну здравствену заштиту. То су тзв. инстант права која се остварују у првим минутима лишења слободе, а свако ко то не учини, огрешио се о елементарна људска права", поручи је Петронијевић.

Адвокат је објаснио да свака особа по лишењу слободе, уколико нема свог изабраног адвоката, добија адвоката по службеној дужности, мора да се обавијести његова породица, те му се мора пружити медицинска заштита што је елементарно, а без чега је све остало, како наводи, "отмица, насиље и криминал".

Каже да не вјерује да Еулекс не зна где се налази Пантић, наводећи да је та Мисија преузела на себе веома озбиљну улогу УМНИКА, која је дефинисана Резолуцијом 1244.

"Еулекс као цивилна власт која администрира Косово, мора да зна шта се дешава. Не могу да поверујем и не желим да прихватим да они наводно не знају где се Пантић налази, што подразумева да их човек пита 'па шта ви онда уопште радите на КиМ", рекао је Петронијевић, додајући да Еулекс не испуњава елементарне разлоге заштите људских права.

Петронијевић је додао да је лишење слободе заправо лишење највећих права, јер изнад слободе има само живот.

"Косово аплицира за кандидата за ЕУ, пуна су им уста њихових стандарда који су они наводно постигли, а пет дана се не зна где је човек и да ли је жив уопште", казао је Петронијевић. Закључио је да је према томе УМНИК саизвршилац у криминалним радњама привремених косовских органа. Бивши припадник косовске полиције Дејан Пантић 10. децембра ухапшен је на северу КиМ и од тада његова породица и јавност немају никакве информације о њему. Главни представник Еулекса је јуче рекао да не зна где је Пантић и да не зна да ли је примио терапију.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана