Петронијевић: Нема имунитета за осиромашени уранијум

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Имунитет на који се позива НАТО у случају најмање двије тужбе поднесене Вишем суду у Београду, у име обољелих од канцера, против Алијансе због агресије 1999. године потпуно је промашено оправдање, тврди адвокат Горан Петронијевић.

"Агресија на Србију је извршена 1999. године, а споразум на који се НАТО позива је из 2005. године и није могућа ретроактивна примена", рекао је Петронијевић.

Он сматра да домаћи судови морају да крену у процес без обзира на притиске Запада, напомињући да се и Италијани сада солидаришу са Србијом и охрабрују је да користи све оно што су они до сада урадили да настави даљу борбу.

Петронијевић је подсјетио да су научна истраживања и љекарске анализе обољелих италијанских војника, који су били ангажовани на Косову и Метохији, утврдиле да постоји директна веза између њиховог боравка на тлу контаминираним осиромашеним уранијумом и болести од којих су обољели.

"Они су тужили и Италију и НАТО и добили су поступке и против државе и против НАТО-а. Италија је чланица НАТО-а и она их је послала тамо тако да имају могућност дупле одговорности", рекао је Петронијевић за "Политику".

Петронијевић је нагласио да је НАТО од италијанских војника прикрио чињенице о опасности која их чека, док је то било познато америчким и британским војници, па је и то један од разлога одговорности НАТО-а.

Он је указао да су Косово и Метохија и погранични дијелови били највише гађани уранијумском муницијом, а да једино није било гађано подручје гдје се данас налази америчка база "Бондстил", јер се знало да ће ту бити.

"Албанско становништво у великој мери оболева, али се о томе не говори због тога што су од Запада `добили `државу`", рекао је Петронијевић.

Вишем суду у Београду су у протеклих 15 мјесеци достављене три тужбе против НАТО-а којима се тражи накнада штете за полицајца и двојицу резервиста који су 1999. године били на Косову и Метохији, након чега су обољели од канцера, као посљедице бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом.

Адвокатској канцеларији Алексић из Ниша, која заступа подносиоце тужбе, НАТО је недавно послао одговор да "Алијанса има имунитет".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана