Петронијевић: Хашко тужилаштво зажмурило на етничко чишћење Срба и неалбанаца

Срна
Петронијевић: Хашко тужилаштво зажмурило на етничко чишћење Срба и неалбанаца

БЕОГРАД- Адвокат Горан Петронијевић сматра да од суђења четворици бивших лидера терористичке тзв. ОВК у Хагу не треба очекивати ништа спектакуларно, јер је Тужилаштво, које је формирано под притиском Запада, прикрило праву природу терористичке тзв. ОВК и њен главни циљ, а то је етничко чишћење Косова и Метохије од Срба и нелбанаца.

Петронијевић је истакао да је Тужилаштво тиме показало праву природу и дупле стандарде, додајући да је јако разочаран што се у домаћој јавности скоро и не помиње да је етничко чишћење изостављено из оптужнице против бивших вођа терористичке тзв. ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Коментаришући почетак суђења челницима ОВК-а и извођење првих свједока пред специјализована вијећа самопроглашеног Косова у Хагу, Петронијевић је указао да се оптужница бави свим осталим стварима попут међусобног убијања Албанаца.

- Може Албанац да убија Албанца из политичких разлога, као и из разлога политичког овладавања Косовом. Тако стоји у оптужници. Или завладавања простором, а из контекста читаве оптужнице може се видјети да се то односи на политичко завладавање, јер једна војна фракција, а то је тзв. ОВК, убија припадника ФАРК-а, једне од милитантних опција политичке партија /некадашњег лидера Албанаца са Косова/ Ибрахима Ругове - рекао је Петронијевић за Срну.

Он сматра да та борба Албанаца за власт и све што је пратило нису од значаја за Србе и пита зашто би то што су се Албанци међусобно убијали, иако ни то није добро, а ни цивилизовано, занимало српску страну.

- Оно што је добро за нас то је да у свијету може да се види да сви поубијани Албанци нису страдали од српске руке, иако се у почетку тврдило да јесу - нагласио је Петронијевић.

Према његовим ријечима, оптужница потврђује да је било и те како масовног убијања Албанаца из политичких или криминалних разлога, али је много важније то што је из оптужнице изостала квалификација убистава и злочина над Србима.

Он је указао да Срби нису убијани зато што су били политички противници лидера терористичке тзв. ОВК-а, па су их они убијали, заробљавали, продавали као материјал трговине органима и малтретирали по затворима због тога.

Петронијевић је нагласио да су разлози јасни, јер су Албанци убијали етничке Србе у жељи да их очисте са Косова и Метохије, тако да их на том простору нема.

- Колико год те оптужнице да буду правоснажне, колико год да их буде и колико год оне могу да утичу на неки начин, права природа терористичке активности тзв. ОВК се из њих не види. То је оно што се наставља и данас и што се радило јуче и прекјуче, а то је напор за етничким чишћењем Косова и Метохије од Срба и неалбанаца - рекао је Петронијевић.

На питање да ли пресуде, уколико их буде, могу да утичу на имиџ самопроглашеног Косова у свијету, а нарочито на Западу, као и на евентуалну промјену става неких земаља које су признале једнострану проглашену косовску независност, Петронијевић је одговорио да је све то што би могло да се деси и реално и није.

Он сматра би пресуде могле да утичу на промјену имиџа самопроглашеног Косова, али до одређене мјере, као и до отпризнавања.

- Међутим, по том питању нисам баш оптимистичан, јер је отпризнавање искључиво резултат дипломатског дјеловања оних који подржавају тзв. Косово, а то су САД, с једне стране, и, са друге стране, оних који подржавају нашу спољну политику у правцу отпризнавања. Од тога то зависи много више него од некаквих правоснажних пресуда којима ће они бити проглашени кривима - оцијенио је Петронијевић.

Суђење Тачију, Весељију, Сељимију и Кранићију почело је недавно у Хагу, гдје су ове седмице саслушани и први свједоци, односно жена, која има статус заштићеног свједока.

Четворици вођа терористичке ОВК суди се по оптужници, која их терети за ратне злочине и злочине против човјечности, укључујући нелегално притварање, мучење, убиства и нестанке од марта 1998. до септембра 1999. године.

У десет тачака оптужнице, написане на више од 300 страна, детаљно се описују злочини почињени у 43 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над више од 400 притвореника, од којих је најмање 102 убијено.

Тужилаштво је у допуњеној оптужници, објављеној почетком марта, открило идентитет 75 жртава, од којих је 51 била српске националности.

У притворима ОВК страдала су и 23 Албанца и један Ром, а идентитет 27 жртава биће објелодањен током процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана