Петковић: Бесмислена изјава Османијеве још једна у мору апсурдних

Срна
Foto: Tanjug

ПРИШТИНА - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић назвао је бесмисленом изјаву предсједнице самопроглашеног Косова и Метохија Вјосе Османи да су испунили све своје обавезе из дијалога и да никада неће формирати Заједницу српских општина, те се нада да су у Приштини чули поруке међународних званичника да договори морају да се поштују.

Петковић је рекао да је та изјава још је једна у мору апсурдних, али и да показује право лице политичара из Приштине, који мисле да је Бриселски споразум "шведски сто“.

Он се нада да је Османијева чула током претходних дана и посјете високих званичника ЕУ, САД и Велике Британије региону да договори морају да се поштују и да ће јој, "када процесуира те информације", бити јасно да не може вјечно бјежати од испуњавања својих обавеза.

"Београд је тај који је испунио све своје обавезе и кредибилан је и стрпљив партнер у процесу дијалога, док Приштина, осим ЗСО, одбија да спроведе и споразуме из домена енергетике," рекао је Петковић.

Приштина, како је нагласио, одбија и сарадњу о питању рјешавања судбине несталих и изнова поставља нове услове како би потпуно обесмислила дијалог, као процес за рјешавање свих отворених питања и пут ка нормализацији односа.

Он је рекао да је важно је да је Османијева коначно признала да је ЗСО у Бриселу договорена са свим извршним овлашћењима и јасном структуром и да управо у томе лежи разлог због ког Приштина одбија њено формирање скоро девет година.

Османијева је послије састанка са изаслаником Уједињеног Краљевства за западни Балкан изјавила да је Србија та која не спроводи бриселске споразуме и да ЗСО неће бити формирана, мимо одредби тумачења Уставног Суда самопроглашеног Косова којима је речено да су предвиђена извршна овлашћења ЗСО у супротности са Уставом самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана