Петковић:Београд задовољан договором, нема "бесплатног ручка" у Бриселу

Срна
Петковић:Београд задовољан договором, нема "бесплатног ручка" у Бриселу

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је рекао да је задовољан договором из Брисела о превазилажењу кризе на сјеверу Косова, имајући у виду колико је ситуација тешка, али је оцијенио да у Бриселу нема "бесплатног ручка" и да је за то морало да се избори.

-Мерили смо свако слово и битно је да имамо добар споразум - рекао је за РТС Петар Петковић.

Петковић је рекао да је у договору представника Београда и Приштине јуче у Бриселу најважнији одлазак приштинских специјалаца Росу са прелаза Јариње и Брњак, долазак Кфора, чиме се јача Резолуција 1244 УН, као и то да неће бити више скидане таблица Србима који живе на сјеверу покрајине, што је битно за слободу кретања.

-Српски народ заједно са председником Србије Александром Вучићем и тимом у Бриселу одбранио је мир и право на слободу кретања - рекао је Петковић, наводећи да нема више никаквог реципроцитета.

Он је подсјетио да овај споразум значи ће се говорити о ономе што је договорено Бриселским споразумом, прије свега о заједници српских општина (ЗСО), те да је јасно речено и да је у случају Ивана Тодосијевића, који је осуђен због изјава да је случај „Рачак“ измишљен, прекршен Бриселски споразум, јер у судски поступак нису биле укључење и српске судије.

-Наш став од кога нисмо одустали је управо ЗСО, нема бесплатног ручка у Бриселу, за ово смо морали да се изборимо - истакао је Петковић.
У Бриселу је Петковић разговарао и са новим специјалним изаслаником САД Габријелом Ескобаром, за кога је рекао да је врло искусан дипломата, те да је захвалан што је првог дана демантовао приштинског преговарача Бесника Бисљимија да је у Бриселу нешто договорено.

-Креће повлачење Росу 24 часа пре примене споразума, јер Росу нема шта да тражи на северу Косова. Пре тога се очекује долазак Кфора. Важно је да у дијалогу постижемо решења и идемо корак по корак у изналажењу решења, и томе дијалог служи - рекао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана