Петковић: Зна се чије је културно насљеђе на Космету - српско

Танјуг
Петковић: Зна се чије је културно насљеђе на Космету - српско

БРИСЕЛ- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да се зна чије је културно насљеђе на Косову и Метохији - српско, државе Србије и СПЦ.

Петковић је за Танјуг, коментаришући подршку премијера Нафталија Бенета на писмо премијера самопроглашеног Косова Куртија лидерима 56 земаља о ставовима Косова о културном наслеђу и изјаву Бенета да ће Израел бити срећан да помогне Куртију у заштити споменика од ''универзалне културне вриједности'', као и у помоћи у њиховом претварању у туристичку дестинацију , рекао да је свакако српско културно насљеђе цивилизацијско наслеђе.

Због тога се, истиче, Богородица Љевишка, Високи Дечани, Пећка Патријашија, као и манастир Грачаница налазе на листи УНЕСКО као свјетско културно благо.

-Али, то је пре свега српско културно благо. Истовремено, Високи Дечани се од 2006.налазе на листи угрожене културне баштине, а на тој листи су још и Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница, са чијих зидина су на Видовдан скинули заставу СПЦ и газили је.То су урадили Албанци и за то постоји видео снимак“, подвукао је Петковић.

Указао је и да су прије пар дана исписивали графите мржње на цркви Христа спаса у Приштини, само због тога што је владика служио литургију и Богу се помолио за свој народ и све који живе на простору КиМ.

-Зна се чије је културно благо на простору КиМ када говоримо о СПЦ - то је српско и државе Србије. За то културно благо ћемо се борити јер је питање нашег идентитета, постојања и на њему ћемо инсистирати -поручио је он.

Рекао је да то може бити и културно благо простора КиМ, али је прије свега српско, државе Србије и СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана