Петковић: Усаглашен термин ''нестали под принудом'' у Декларацији

Танјуг
Петковић: Усаглашен термин ''нестали под принудом'' у Декларацији

БРИСЕЛ- Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је вечерас у Бриселу да су се Приштина и Београд усагласили о термину "нестали под принудом" која се тиче Декларације о несталим лицима, након двије године опструкције са приштинске стране.

Он је рекао да је поред текста декларације приложена и потписана изјава предсједника Србије Александра Вучића у којој су разјашњене важне ствари у вези са термином "enforced disappearance" у декларацији.

"Изјава потврђује да смо заштитили интересе Србије. Више од две године Србија инсистира на усвајању ове декларације, Приштина врши опструкцију због термина 'enforced disappearance' који је термин који је дефинисан по тачки два Међународном конквенцијом о присилном нестанку. Приштина је инсистирала на  термину да би могла да тражи одговорност Београда када се ради о присилином нестанку, ми нисмо пристали, већ смо се усагласали под термином 'нестали под принудом'", рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Петковић је поновио да српска делегација није пристала на термин који је тражила Приштина. 

"Сагласили смо се и договорили на ономе што је инсистирала српска страна и што је ушло у текст декларације јесте термин ''нестали под принудом''. То није никакав правни конструкт и не укључује било какву одговорност државе Србије у међународно правном смислу већ указује на околности под којима је нека особа нестала", рекао је  Петковић.

Рекао је да се 1.621 особа, од којих су 568 Срби, води као нестало послије конфликта на КиМ.

"Ми смо поступили по свим захтевима Приштине и ископали 23 локације у Централној Србији, али Приштина не поступа по захтевима Београда за девет локација за које имамо информације и основане сумње да су покопани Срби", рекао је Петковић.

Он је додао да је важно да постоји декларација и да тамо гдје је Приштина кочила, поново започне процес да би на крају породице оних који су нестали, нашли тијела својих најмилијих.

Према његовим ријечима, овом декларацијом Приштина се обавезала да ископа девет локација, а да ли ће то испунити, "видећемо", одговорио је он.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана