Петковић: Свакодневна кампања притисака и репресија над Србима на Космету

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић рекао је у разговору са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком да се свакодневно спроводи кампања притисака и репресије над српским народом на Косову у Метохији.

Он је указао и на отворена настојања Приштине да угрози и укине сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији, саопштено је из ове канцеларије.

Током сусрета било је ријечи о политичко-безбједносној ситуацији на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине, а Петковић је напоменуо да се 19. априла навршава пуних девет година како Приштина одбија да у дјело спроведе договор о формирању Заједнице српских општина, без кога не може доћи до суштинског помака у дијалогу.

С тим у вези, Петковић је истакао да су недавном одлуком Приштине да забрани спровођење избора Србије на териорији покрајине, која је била противна јасном и недвосмисленом ставу земаља Квинте, додатно угрожена основна политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији.

Што се тиче дијалога, он је скренуо пажњу да Приштина одбијањем да испуни до сада постигнуте споразуме отежава наставак дијалога и доводи у питање напредак у процесу нормализације односа.

Петковић је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на непоштовање одредби у области слободе кретања и посете званичника покрајини...

Он је још једном подсјетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума и да ће наставити да инсистира на спровођењу свих постигнутих договора у дијалогу, посебно на успостављању Заједнице српских општина.

Захваливши се руском амбасадору за досљедну подршку његове земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, Петковић је закључио да Београд остаје опредијељен за мирно рјешавање несугласица са Приштином и стварање услова за безбједан и просперитетан живот људи на Косову и Метохији.

Он је истакао да се трајно и одрживо рјешење може тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана