Петковић: Студенти у Косовској Митровици - чувари српског идентитета

Срна
Петковић: Студенти у Косовској Митровици - чувари српског идентитета

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је Дан студената руководству и студентима Приштинског универзитета са привременим сједиштем у Косовској Митровици, поручивши да су они чувари српског идентитета и институционалног присуства Србије у јужној покрајини, али и гарант будућности српског народа на Космету.

Петковић је нагласио да високо образовање представља стуб сваке, па и државне политике Србије, Универзитет покретачку снагу и симбол трајања једног народа, а да су млади и образовани људи будући носиоци академске мисли, критичке свијести и друштвеног прогреса.

„Знања која понесете са ваших факултета подразумеваће нове покретачке идеје и слободне и јасне ставове, којима ћете сутра трасирати развојни пут Косова и Метохије, али и Србије у целини", поручио је Петковић.

Он је изразио жаљење што студенти свој празник и ове године обиљежавају у условима планетарне здравствене кризе, која и даље оставља посљедице на наставне активности, полагање испита и студентски живот у цјелини, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

„Међутим, изазови са којима смо суочени, изнели су на површину стечена знања и технолошку писменост, који су омогућили да међу првима у региону започнете спровођење пројекта жучење на даљинуж, на свим факултетима вашег Универзитета, због чега смо посебно поносни", рекао је Петковић.

Он је посебно похвалио младе академце јер су током цијеле године били укључени у хуманитарне активности, помажући старијим и болесним суграђанима.

„На тај начин још једном сте показали да народ који има такву младост не мора да брине за своју будућност. Будите, као и до сада, вредни, младалачки искрени, интелектуално радознали, а ваше стечено знање и вештине искористићемо да Косово и Метохију заједничким снагама водимо путем напретка", поручио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана