Петковић: Српском народу на Космету укинуто право на вјерски живот

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Забраном Његовој светости патријарху српском Порфирију да борави у Пећкој патријаршији, српском народу на Косову и Метохији је, након ускраћивања читавог низа основних људских права, укинуто и право на вјерски живот, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

”Умерена и хришћанска реакција патријарха на забрану његовог доласка на Косово и Метохију, праћена његовом молитвом за мир између Срба и Албанаца, још једном потврђује колико је исправна и праведна борба српског народа за опстанак на Косову и Метохији и колике су размере зулима и насиља којем је наш народ изложен”, навео је Петковић.

Он је подсјетио да је Пећка патријаршија вишевјековно сједиште српских патријарха и да је право патријарха Порфирија да врши службу у том манастиру, чији је старјешина, неприкосновено и старије од сваког световног права и јаче од сваког овоземаљског насиља.

“Онај ко је донео одлуку о забрани кретања српском патријарху практично је забранио хришћанство на Косову и Метохији, али српски народ је имун на такве забране, јер је своју хришћанску веру очувао и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успели да утуле ни много већи силници, па неће ни башибозук који је данас на власти у Приштини”, нагласио је Пековић.

Он је упитао да ли ће хришћанска Европа, у вријеме када колективно слави божићне празнике, остати нијема пред овим насиљем без преседана и да ли ће прећи преко чињенице да је једном хришћанском народу у срцу континента након свега забрањено и да се моли Богу.

“Треба ли поново да почну да нам пале цркве и манастире да би се неко пробудио Нека о томе мисле они који ових дана на север Косова и Метохије доводе приштинске насилнике са дугим цевима! Нека још једном добро размисле шта помажу и коме помажу!”, истакао је Петковић.

Власти у Приштини забраниле су патријарху Порфирију да допутује у Пећку патријаршију, пред велики празник Рођења Христовог, који прославља цијели хришћански свијет, саопштено је из кабинета патријарха српског.

У саопштењу је истакнуто да патријарх Порфирије не одустаје од намјере да служи Свету литургију у Пећкој патријаршији и очекује да ова крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана