Петковић: Србија не калкулише питањем статуса Космета

Срна
Петковић: Србија не калкулише питањем статуса Космета

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Србија, супротно тврдњама извјестиоца Европског парламента за Косово и Метохију Виоле фон Крамон, не калкулише са питањем статуса своје јужне покрајине, јер је став Београда за разлику од оног које заступа Крамонова, утемељен на међународном праву и на европским вриједностима.

Он је навео да је очекивано што она, као отворени промотер самопроглашене независности Косова, говори оно што прија ушима политичара у Приштини и опсесивно напада предсједника Србије Александра Вучића, иако је он несумњиво један од најодговорнијих и најуспјешнијих политичара у Европи.

Петковић је нагласио да би за једног искреног промотера демократије, бављење Косовом и Метохијом у институцији каква је Европски парламент, пружало безброј изазова и могућности да се унаприједе услови живота, демократски стандарди и људска права на терену, али да то није у фокусу Крамонове, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

“Крамонова би ревносније и поштеније обављала функцију известиоца Европског парламента када би, уместо што сву своју енергију усмерава на промоцију самопроглашеног Косова, део свог времена и пажње посветила, рецимо, угрожености СПЦ и српског народа на Косову и Метохији или чињеници да се на терену нико не бави питањем процесуирања одговорних за убиства и отмице новинара”, рекао је он.

Извјестилац Европског парламента за Косово и Метохију Виола фон Крамон изјавила је данас да не вјерује да је став предсједника Србије Александра Вучића да Србија неће признати Косово док је он предсједник, посљедња ријеч власти у Београду јер је Вучић свјестан, да међусобно признавање води до чланства у ЕУ.

Она је у интервјуу за “Дојче веле” на албанском језику рекла да ће до узајамног признања доћи, али да је питање у ком облику и шта ће бити унутар општег пакета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана