Петковић: Срби на Косову и Метохији бране право на голи живот

Срна
Петковић: Срби на Косову и Метохији бране право на голи живот

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да се Срби на Косову и Метохији труде да сачувају право на голи живот и да су барикаде на сјеверу Покрајине њихов једини преостали вид отпора терору приштинских власти и вапај западним центрима који не желе да их чују.

Петковић је навео да су Срби премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију показали гдје му је мјесто, а да то свакако није на сјеверу Покрајине и у српским срединама.

"Срби желе мир, али се Курти хвата за рат и дуге цеви сваки пут кад му одговара да изазове кризу", рекао је Петковић за "Вечерње новости".

Он је указао да је Курти својим ирационалним одлукама, опасним пријетњама и оружаним акцијама све доводи до провалије сукоба и ужаса са несагледивим посљедицама.

"Међутим, за неке на Западу терор над српским народом на Косову и Метохији није вредан пажње јер је за њих то очигледно легитиман инструмент за остваривање политичких циљева", сматра Петковић.

"Новости" су објавиле и захтјев који је Београд упутио команди Кфора којим Србија тражи да се омогући повратак њених војника и полицајаца у јужну српску покрајину по слову важеће Резолуције 1244.

"Обезбеђење присуства војске и полиције Србије барем на делу територије Косова и Метохије није само право Србије гарантовано Резолуцијом Савета безбедности 1244 већ је нужно и ради обезбеђења самог опстанка Срба и другог неалбанског становништва на једином преосталом подручју где су се у знатнијем броју одржали од 1999. године и може знатно допринети процесу нормализације односа и постизања нужног степена стабилности", закључак је наведен у званичном захтјеву Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана