Петковић са Хилом: Приштина застрашује Србе и њихове политичке представнике

Срна
Петковић са Хилом: Приштина застрашује Србе и њихове политичке представнике

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом, кога је упознао о серији инцидената и етничких напада на Србе и застрашивању политичких представника српског народа.

Петковић је на састанку, коме је присуствовао и директор Канцеларије за јужне и средњоевропске послове у Стејт департменту Мартин Мекдауел, навео да су од доласка Аљбина Куртија на власт регистрована 184 етнички мотивисана инцидента, упозоривши да то уноси неспокој у српски народ у јужној покрајини, али и одвраћа потенцијалне повратнике, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Директор Канцеларије саговорнике је упознао и о листама Приштине на којима се налази 72 Срба, а које су проширене челницима Српске листе, и то само зато што су бранили легитимна права свог народа. Он је оцијенио да је ријеч о политичком застрашивању и одмазди власти у Приштини, која на тај начин жели да додатно дестабилизује прилике на терену.

Говорећи о корацима Београда у дијалогу са Приштином под покровитељством Брисела, Петковић је рекао да је српска страна и у претходном периоду показала спремност, отвореност и флексибилност у налажењу конструктивних рјешења која требају да помогну рјешавању отворених питања у дијалогу.

Међутим, како је истакао, питање је да ли и са друге стране преговарачког стола постоји таква спремност, наводећи да је до сада била више него очигледна опструкција Приштине. Петковић је подсјетио да пуних шест година власти у Приштини одбијају да спроведу одлуку суда о враћању 24 хектара земље манастиру Високи Дечани, што је у свом посљедњем извјештају забиљежио и Стејт департмент.

Он је поновио да Срби на Косову и Метохији девет година чекају на формирање заједнице српских општина, која треба да заштити и гарантује њихова колективна права, указујући да је то посебно важно у свјетлу нарастајућег броја инцидената које генеришу власти у Приштини.

"Управо због безбедности и смиривања тензија на терену важно је да разговарамо и Београд чврсто верује да је једино дијалог механиза

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана