Петковић разговарао са Шибом: Од почетка године три пута више напада на Србе

Срна
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је од почетка године забиљежено три пута више напада на Србе на Космету у односу на исти период прошле године.

Петковић је у разговору са њемачким амбасадором у Србији Томасом Шибом истакао да се Београд нада наставку успјешне сарадње са њемачким партнерима у тражењу компромисних рјешења за постојеће проблеме у региону. Он је саговорника информисао о политичко-безбједносној ситуацији на Косову и Метохији и проблемима са којима се српски народ суочава на терену, те указао је на нарастајући талас насиља према Србима у овој покрајини.

Подсјетио је да су етнички мотивисани напади на српски народ, његову имовину и на светиње Српске православне цркве на Косову и Метохији свакодневна појава, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије. "Ако се томе додају и оркестриране поруке политичара из Приштине и по питању одржавања српских избора 3. априла, јасно је да су Србима на Косову и Метохији, поред безбедности, угрожена и најелементарнија људска и политичка права", нагласио је Петковић.

Он је упозорио да је одговорност на међународној заједници и да, уколико се не изврши притисак на Приштину и Србима не омогући да гласају 3. априла, то може водити ка несагледивим посљедицама и довести у питање до сада уложене напоре у тражењу рјешења за нормализацију стања у покрајини. Петковић је указао и на чињеницу да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док је, с друге стране, дугачак низ споразума које Приштина не жели да имплементира, као што су формирање Заједнице српских општина.

Ту су и договори из области енергетике, правосуђа и они који се односе на питање несталих, које је за Србију прије свега цивилизацијско и хуманитарно, а не политичко питање. И поред сталне и отворене опструкције и незаинтересованости Приштине, Београд ће, рекао је Петковић, и даље остати опредијељен за дијалог. "Свесни смо да се само разговорима може доћи до мирног решавања свих отворених питања и стварања предуслова за трајну стабилизацију прилика у покрајини и целом региону", додао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана