Петковић: Прва тема за Београд остаје формирање Заједнице српских општина

Срна
Петковић: Прва тема за Београд остаје формирање Заједнице српских општина

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да ће нову рунду техничког дијалога са Приштином почети темом о неформирању Заједнице српских општина, која није основана ни 3.000 дана послије потписивања Бриселског споразума.

 “У среду нас очекују разговори са приштинским техничким тимом. Ми идемо са нашим експертима, добро смо припремљени за дијалог”, рекао је Петковић.

Он је навео да ће делегација Србије тражити у Бриселу спровођење потписаних споразума, јер је Београд све испунио и сада Приштина мора да испуни своје обавезе.

“То ће свакако за нас бити главна тема. Такође ћемо разговарати о несталима јер је то важно питање које оптерећује две стране и није само реч о политичком питању, већ и о цивилизацијском”, рекао је Петковић.

Петковић је додао да ће једна од тема бити и споразум о слободи кретања, који Приштина злоупотребљава, као и друге потписане споразуме, те подсјетио да је њему и другим српским званичницима више пута било онемогућено да посјете Косово и Метохију.

“Разговараћемо и о питању безбедности Срба, као и по повратку интерно расељених, што је била и тема прошле године на техничком дијалогу”, рекао је Петковић за Телевизију “Хепи”.

Према његовим ријечима, делегација Београда тражиће и да се интензивирају разговори о повратку интерно расељених лица.

Он је оцијенио и да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти не разумије реалност и свјетске политичке прилике и да неће да прихвати споразуме које су потписали представници Приштине прије њега.

“Међутим, он мора да схвати да не почиње историја с њим, већ постоје обавезе које је Приштина преузела у периоду пре њега и оно што је преговарано пре данас мора да се поштује”, истакао је Петковић.

Он је навео да не вјерује приштинској страни да ће испунити неки нови договор, ако нису испунили ништа од онога што је у међувремену договорено, те оцијенио да мора да постоји минимум повјерења да би се дошло до компромисног рјешења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана