Петковић: Приштина обмањује јавност о одговорности Србије за нестале

Срна
Петковић: Приштина обмањује јавност о одговорности Србије за нестале

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да Приштина обмањује јавност да је у бриселској Декларацији о несталима прихваћен термин "присилно нестали" и да ће моћи да тражи одговорност Србије.

Петковић појашњава да је, захваљујући напорима Београда, одбачен термин "присилно нестали" /енфорцед дисаппеаранцес/ у тексту Декларације о несталим лицима, који је јуче усаглашен у Бриселу, а умјесто њега је усвојен термин "принудно нестали" који не може да произведе одговорност Србије.

Он је додао да Београд није дозволио да у овој декларацији пише термин "присилно нестали" који је правна категорија дефинисана међународном конвенцијом и који би подразумијевао директну правну одговорност државе Србије за све случајеве нестанака током сукоба на Косову и Метохији.

"Умјесто тог термина, усвојен је термин жпринудно несталиж /форциблy дисаппеаред/ који није никаква правна категорија, који се не налази ни у једној међународној конвенцији и који искључиво описује околности под којима се нестанак десио и зато не може да произведе никакво правно дејство по интересе државе Србије, нити њену одговорност", навео је Петковић.

Због тога је, каже Петковић, сасвим јасно да Приштина и предсједник приштинске Комисије за нестала лица Андин Хоти обмањују и дезавуишу јавност нетачним интерпретацијама да је термин "присилно нестали" прихваћен и да ће бити у могућности да траже одговорност државе, јер то апсолутно није тачно и он то зна, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Сем очигледне политизације ове високо хумане теме, разумљиво је незадовољство Приштине којој је пропао план да Србију оптужи за све случајеве нестанка на Косову и Метохији и да злодела такозване ОВК припише Београду, што им је била намера од почетка, коју смо прозрели и осујетили", истакао је Петковић.

Он је додао да је Београд у Бриселу успио да заштити интересе Србије када су у питању нестала лица, али да је и од почетка овог процеса показао спремност да се ово важно питање ријеши, дубоко увјерен да породице свих невиних жртава заслужују мир без икакве политизације.

"Нажалост, Приштина наставља да ову тему политизује и користи за дневнополитичке обрачуне и своје унутарполитичке прилике, али ћемо се ми као и до сада водити искључиво чињеницама и аргументима", навео је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана