Петковић поручио Конрад: Приштина користи догађаје из Бањске за додатни терор

Танјуг
Петковић поручио Конрад: Приштина користи догађаје из Бањске за додатни терор

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадорком Њемачке Анке Конрад о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, и том приликом истакао да Приштина трагичне догађаје од 24. септембра у Бањској користи за додатни терор и обрачун са српским народом.

Петковић је у разговору са амбасадорком нагласио да то резултира одливом српског становништва са њихових вјековних огњишта, наводи се у саопштењу.

Додао је да је Београд чврсто опредијељен за мирно решавање свих отворених питања и проблема у оквиру дијалога о нормализацији односа са Приштином.

Директор канцеларије за КиМ је посебно нагласио да је Београд предузео бројне кораке у циљу нормализације ситуације на сјеверу КиМ, истакавши да Приштина није предузела неопходне мјере које би водиле смиривању тензија и деескалацији, већ напротив свакодневно повлачи додатне ескалаторне потезе с циљем изазивања нових криза и тензија и етничког чишћења српског народа.

Он је истакао позив Београда, али и спремност Српске листе да учествује на локалним избоирма на сјеверу КиМ, преневши својој саговорници да Приштина на челу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем кочи и саботира тај процес различитим условљавањима и административним препрекама јер заправо не жели да изборе спроведе.

Петковић је саговорници набројао главне примјере тешког положаја Срба у покрајини, укључујући свакодневна хапшења и малтретирања, посебно скренувши пажњу на чињеницу да је Азему Куртају, који је 6. јануара ове године пуцао у српске дјечаке Стефана и Милоша Стојановића из Готовуше, укинут кућни притвор и да му је допуштено да се брани са слободе.

"То јасно говори да за Србе на КиМ нема ни права, ни правде, нити их може бити под режимом Аљбина Куртија", рекао је Петковић.

Говорећи о угроженој безбједности и политичким проблемима са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији, Петковић је посебно истакао присуство тзв. косовске полиције на северу КиМ.

Петковић је нагласио да Београд остаје искрено заинтересован да се што пре седне за преговарачки сто и да у дијалогу Београда и Приштине дође до компромисног решења, којим би се створили услови за трајну стабилност и мир у региону.

Да би се то догодило потребно је, према Петковићевим речима, да Приштина ургентно деескалира ситуацију на терену и омогући формирање Заједнице српских општина,

Он је додао да премијер привремених приштинских институција то категорички одбија, наочиглед међународних актера, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана