Петковић: Полиција Приштине на северу, покушај тихе окупације

Танјуг
Петковић: Полиција Приштине на северу, покушај тихе окупације

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је присуство полицијских патрола из Приштине које су послате да уручују писане опомене Србима на сјеверу Косова који нису замијенили таблице притисак и покушај "тихе окупације сјевера".

Он је за ТВ Пинки рекао да је намјера била да приштински саобраћајци натјерају српске на сјеверу да кажњавају Србе због таблица.

"Наши полицајци интегрисани у косовску полицију су ту да чувају јавни ред и мир на северу, то одлично раде", рекао је он и додао да је била намјера да се наши полицајци прескоче и заобиђе директор директората полиције за сјевер Косова.

Петковић је поручио да им то неће поћи за руком.

"Одлука наших полицијаца и представника на северу јуче показује да су Срби на КиМ једниствени у одбрани слободе кретања, и права на избор таблица. Ми из Београда то подржавамо, јер је једино исправно", навео је Петковић.

Он је рекао да јучерашње слање саобраћајне полиције из Приштине на сјевер Косова показује и да Аљбин Курти жели да уруши Бриселски споразум посебно тачку девет о формирању полицијског региона за сјевер.

Он је указао и да држава Србија, предсједник Вучић и Београд снажно подржавају заједничку одлуку коју су јуче донијели представници полиције на сјеверу косова, градоначелници српских општина и представници Српске листе, а који су јасно и гласно поручили да српски полицајци неће возачима изрицати опомене или укоре због таблица.

Он је истакао да се овакво слање саобраћајаца из Приштине по први пут дешава, а да је Курти раније у више наврата слао такозвану пограничну полицију и да је више од 10 пута упадала РОСУ.

Петковић је додао да Приштина илегално гради четири базе на сјеверу КиМ у зеленој зони гдје само КФОР може да буде присутан.

"Нема потребе да се упућују албански полицајци на север, то је супротно договору да састав полиције на северу буде по етничкој структури становништва", рекао је он.

Петковић је прецизирао да договорено око таблица не подразумијева да пререгистрација траје 12 мјесеци, већ и да Срби могу да изаберу и статусно неутралне таблице које треба да обезбиједи УНМИК а које је у међувремену Приштина укинула као опцију.

Петковић је поручио да су Срби као народ јединствени, те да је Београд опредијељен да проблеме рјешава мирно кроз договоре, а да сачува стабилност.

Од представника опозиције у Србији, апострофирајући посланика Мирослава Алексића и Народну странку, затражио је извињење због оцјена да је читава проблем око таблица режиран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана