Петковић: Одмах формирати ЗСО

Срна
Петковић: Одмах формирати ЗСО

БЕОГРАД- Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић пренио је данас специјалном представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку да заједница српских општина /ЗСО/ на Космету мора бити формирана одмах и са надлежностима које јој припадају према бриселским договорима.

Петковић је рекао да је сада на тесту, не само воља Приштине да се проблеми рјешавају дијалогом, већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног.

Током разговора о наставку дијалога, као и циљевима и начинима да се ријеши проблем одбијања Приштине да омогући формирање ЗСО, Петковић је навео да ЗСО има само један циљ - да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за за Косово и Метохију.

Према његовим ријечима, посљедњих седмица су сви свједоци да права и безбједност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру на Космету.

Петковић је истакао да Београд, у интересу цијелог региона, жели наставак дијалога и рјешавање отворених питања мирољубивим средствима.

Он је указао да конструктивност и кредибилност мора да се захтијева и од Приштине, јер је ријеч о процесу који мора почивати на обостраној спремности и доброј вјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана