Петковић: Одлучна борба за очување Високих Дечана

Срна
Петковић: Одлучна борба за очување Високих Дечана

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да манастир Високи Дечани и ове године храмовну славу - Спасовдан дочекује уз бројна искушења, али и одлучну заједничку борбу за његово очување.

Петковић је честитао игуману манастира Високи Дечани архимандриту Сави храмовну славу, уз жељу да данашњи празник и молитве помогну у очувању светиња на Косову и Метохији и опстанку српског народа на својим огњиштима.

"И ове године царска лавра дочекује славу уз бројна искушења, али и одлучну заједничку борбу братства ове светиње, Српске православне цркве, као и државе Србије, да се сачува истина на којој Високи Дечани почивају вековима", навео је Петковић у честитци.

Подсјећајући да су физичку угроженост задужбине светог краља Стефана Дечанског препознали и Унеско и реномирана организације "Европа Ностра", Петковић је истакао да је зато важно одолити притисцима и насртајима којима су континуирано изложени српска држава, народ и српске светиње, посебно на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Нека данашњи празник и молитве светог краља помогну, да истином и вером, негујући љубав, слогу и заједништво, сачувамо наше светиње, језик, предање и богато културно српско наслеђе на Косову и Метохији, а пре свега наш останак и опстанак на огњиштима предака", поручио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана