Петковић: Од почетка године више од 90 напада на Србе, њихову имовину и светиње

Срна
Петковић: Од почетка године више од 90 напада на Србе, њихову имовину и светиње

БЕОГРАД, 18. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић указао је у разговору са директором Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом да су напади на српски народ, имовину и светиње на Косову и Метохији готово свакодневни, да их је само од почетка ове године било више од 90.

Петковић је истакао да је то увелико премашило укупан број инцидената који су се догодили током цијеле прошле године.

Он је оцијенио да ће предстојећи локални избори на Косову и Метохији засигурно појачати већ изузетно агресивну антисрпску реторику Приштине и да постоји бојазан да ће то повећати притисак на Србе у покрајини и додатно угрозити њихову безбједност.

Петковић, који је упознао Мари Јамашито са политичко-безбједносном ситуацијом на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, подсјетио је и на недавне нападе на Србе, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Међу тим нападима су и онај на 13-годишњег дјечака Николу Перића из Гојбуље, 23-годишњег Николу Перића из села Зебинце који је претучен док се враћао са испаше стоке, као и недаће са којима се суочава Драгица Гашић, једина Српкиња повратник у Ђаковици.

Петковић очекује да ће међународне организације и институције на терену испунити задатак који имају и да ће бити створени услови у којима напади на Србе и друге неалбанце неће бити толерисани, те истакао незамјењиву улогу Мисије УН на Косову и Метохији у очувању мира, безбједности и заштити људских права.

Петковић је упознао саговорницу и о посљедње двије рунде разговора у Бриселу током којих је Приштина показала велику неодговорност, одбивши да се сагласи са двије кључне тачке нацрта ЕУ.

Те тачке се односе на интензивирање напора за проналажење преосталих несталих лица, као и уздржавање од једностраних радњи које би водиле ка дестабилизацији ситуације на терену.

О питању несталих лица, Петковић је истакао да је Београд до сада одговорио на све захтјеве и претражио 22 локације, али да са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност Приштине да то исто учини.

И поред перманентног истрајавања Приштине у стварању атмосфере у којој би дијалог био немогућ, Петковић је указао да је Београд искрено заинтересован за разговор, те додао да је највећи интерес примјена до сада постигнутих договора, прије свега, формирање Заједнице српских општина, наставак дијалога и очување мира и стабилности у региону. /крај/вш/љљ/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана