Петковић: Од 1. јануара слобода кретања за сва возила са Космета

СРНА
Петковић: Од 1. јануара слобода кретања за сва возила са Космета

БЕОГРАД - Влада Србија донијела је данас одлуку да се од 1. јануара омогући слобода кретања свим возилима са Косова и Метохије, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је рекао да је ово била обавеза по споразуму о слободи кретања из 2011. године, а дио одлуке је и постављање дисклајмера на свим граничним и административним прелазима којим се јасно истиче да то не значи признавање Косова, нити се може тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом 1244.

Он је истакао да су на овај начин заштитили права српског народа на Косову и Метохији и омогућили слободу кретања. На сједници Владе донесена је и обавезујућа одлука за све да нема преласка црвених линија.

"Данас смо на седници Владе усвојили посебну одлуку о принципу, приступу и ставу да се обавезује и председник Србије као и цела Влада да се јасно и недвосмислено држе наших црвених линија у преговорима и у дијалогу, да се апсолутно поштује суверенитет и територијални интегритет, као што је чињено и до сада", рекао је Петковић.

Он је додао да је то важна и значајна одлука која јасно и недвосмислено говори да нема признања Косова и Метохије и нема чланства такозваног Косова у УН, као и организацијама и агенцијама система УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана