Петковић: Недопустиво и срамотно малтретирање Косовске полиције у Преоцу

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је недопустиво и срамотно малтретирање којем су од стране до зуба наоружане Косовске полиције у Преоцу синоћ били изложени дугогодишњи новинар и предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић и уредник књижевних програма Дома културе „Грачаница“ Жарко Миленковић.

    Њих је пола сата прије поноћи на кружном току у Преоцу, недалеко од Грачанице зауставила група полицајаца са панцирима и оружјем, извукла их из аутомобила, који су детаљно претресали, грубо се према њима опходила, ударала их по ногама, а на питање Ракочевића и Миленковића да ли постоји неко у редовима јединице ко говори српски језик, добили су одговор на албанском повишеним и грубим тоном, казао је Петковић.

    Према његовим ријечима, додатно су полицајци одбили да се легитимишту и оставе свој полицијски број. 
    
"Ово је још један пример репресије и одмазде коју над српским народом у покрајини спроводи режим Аљбина Куртија, а којег нису поштеђени ни новинари, ни радници у области културе. Ово ничим изазвано малтретирање по етничкој основи лице је и слика наводне демократије која влада на простору Косова и Метохије, у којој су Срби криви самим својим постојањем и употребом свог, матерњег, српског језика", казао је он.
    
Петковић је указао да иако су се овим поводом Ракочевић и Миленковић обратили, како мисији ОЕБС, амбасадама САД и Немачке на Косову и Метохији, тако и тзв. Полицијском инспекторату Косова, никакав одговор нису добили. 

    "Из свега наведеног евидентно је да на Косову и Метохији дискриминација замењује закон, право и правду када су Срби у питању и о свим етнички мотивисаним инцидентима и нападима на Србе на КиМ детаљно ћу говорити и током предстојеће рунде дијалога у Бриселу", рекао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана