Петковић: Најава тужбе за геноцид - биједно скретање пажње са Хага и ОВК

Срна
Петковић: Најава тужбе за геноцид - биједно скретање пажње са Хага и ОВК

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је најава Приштине да ће тужити Србију за геноцид биједан покушај да се пажња јавности на Косову и Метохији скрене са чињенице да у Хагу ускоро неће бити довољно притворских јединица да приме све злочинце из такозване ОВК.

“Потпуно је јасно да Приштина нема ни основ, ни формално-правну могућност да тужи Србију за геноцид”, рекао је Петковић поводом најновије најаве предсједника самопроглашеног Косова Вјосе Османи о тужби за геноцид против Србије.

Петковић је оцијенио да су контрадикторност и апсурд постали омиљене реторичке фигуре политичара у Приштини, који из дана у дан поручују да желе да истовремено разговарају са представницима Београда и да туже Србију за геноцид.

“Уколико је Приштина искрена у жељи да разговором решава проблеме, онда се терен за то не припрема упућивањем бесмислених порука о некаквој тужби за геноцид против саговорника, већ отклоном од језика мржње”, истакао је Петковић.

Према његовим ријечима, Османи или не жели дијалог, а наводну спремност Приштине на разговор помиње тек куртоазно да би избјегла пацке међународне заједнице или је потпуно неспособна да схвати концепт мирољубиве политике, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је оцијени да би, умјесто што популистичким најавама тужбе за геноцид непотребно продубљује међуетнички јаз на Косову и Метохији, Вјоса Османи требало да предузме храбре политичке кораке.

Он додаје да би Османијева требала да своје сународнике, којима је деценијама испиран мозак шовинистичким порукама о Србима као архизлочинцима, усмјери у правцу суочавања са злочинима почињеним у њихово име.

Предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи изјавила је данас да је словеначког предсједника Борута Пахора, који борави у посјети Приштини, обавијестила да ће Приштина наставити дијалог са Београдом, али да неће разговарати о промјени граница и да неће одустати од тужбе против Србије за геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана