Петковић: На Космету најјача веза Сретења са историјом државе

Srna
Foto: rtrs

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је данас свим грађанима Србије, посебно српском народу на Косову и Метохији, Дан државности и велики православни празник Сретење.

- У Сретењу, среле су се две Србије, она стара, која је тежила да се ослободи турског јарма и она друга, савремена, грађанска, која се трудила да се приближи уређеним европским земљама. То је један од најсветијих дана у нашој историји, дан када је Првим српским устанком 1804. године започела борба за национално ослобођење од Турака, а 1835. донет Устав Књажевства Србије, којим су постављени темељи модерне српске државе - навео је Петковић.

Петковић је нагласио да су ти догађаји превазишли националне оквире и добили су своје епско обличје. "Зато је веза Сретења са историјом наше државе изузетно јака, а сасвим сигурно, најјача је на Косову и Метохији, где смо дефинисани као државотворни и политички народ", написао је Петковић.

Он је навео да је Карађорђева устаничка Србија могла настати захваљујући управо тој и таквој, вијековима чуваној државотворној свијести и снажним темељима некада моћне државе, које су поставили владари из лозе Немањића и на које је надзидана нова државна грађевина, чији су темељи били, а и данас су на Косову и Метохији.

- Ми смо у обавези да слободу и државу, које су тековине наших славних предака сачувамо у миру, ослањајући се прије свега на људске, културне и државотворне вредности које наш народ носи у себи. Чувајући наш језик, писмо и наше светиње, штитећи наше националне и политичке идеале, живећи слободарски, наставићемо да се боримо за снажну, модерну и у свијету уважену државу - поручио је Петковић.

Истовремено, Србима, сестринствима и монаштву СПЦ, посебно игуманији Манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици мати Теоктисти и монахињи Јоаникији, чуварима српског постојања у том дијелу Косова, честитку је ушутио и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Арлов је подсјетио да је прије двије године на данашњи дан причешћен у манастиру Високи Дечани послије чега је посјетио српску светињу у Ђаковици у којој су живјеле и данас живе једине двије српске душе у граду у коме је до 1999. године било 1500 Срба.

- Њихове ријечи одлучности и снаге да чувају својим присуством уз све муке ову светињу и српско постојање у центру Ђаковице представљају и морају бити идеја водиља свима којима је стало до очувања српства на Космету и очувању српске јужне покрајине у саставу државе Србије" -навео је Арлов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана