Петковић: Нa изборе на сјеверу изашло 13 Срба

Танјуг
Петковић: Нa изборе на сјеверу изашло 13 Срба

БЕОГРАД - На изборе у четири општине на сјеверу Косова данас је изашло 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

-Аљбин Курти и сви они који су месецима позивали на изборе са намером да окупирају север доживели су фијаско, а прави победник је српски народ који је у потпуности бојкотовао ове изборе. То је пораз и оног дела међународне заједнице који је подржао Куртија у организовању гласања -  рекао је Петковић на конференцији у Београду.

Он је истакао да су покушавали свим средствима да натјерају српски народ да изађе на изборе који су били антидемократски, одржани у контејнерима, и које је чувала Косовска полиција са дугим цијевима, те да тим изборним процесом окупирају цијели сјевер Косова.

-Излазност је била свега 3,47 одсто - нагласио је Петковић.

Петковић је прецизирао да су на сјеверу Косовске Митровице гласале двије особе српске националности, у Лепосавићу седам, у Звечану четири, а ниједна у Зубином Потоку.

Он је указао да је укупан број уписаних бирача 45.095, за 1.000 више него на претходним изборима и навео да је на овим изборима гласало 449 Албанаца мање него на претходним.

Петковић је рекао да то показује да су и они бојкотовали ове изборе.

-Без српског народа, без Београда, немогућа је нормализација свих односа, уз поштовање свих претходних договора - рекао је Петковић.

У четири општине на сјеверу Косова и Метохије данас су одржани ванредни избори за градоначелнике Сјеверне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

Иако се ради о општинама са већински српским становништвом, Срби су бојкотовали ове изборе, а од 10 канидата за градоначленике само се Слађана Пантовић кандидовала за предсједницу општине Звечан.

Српска листа, која је до сада освајала највеће повјерење грађана на Косову и Метохији, одлучила је да не учествује на изборима, јер се услови због којих су Срби 5. новембра напустили институције на КиМ нису испунили, а они су формирање Заједнице српских општина и повлачење специјалних јединица косовске полиције са севера.

Ови избори одржани су у импровизованим условима, а гласало се у контејнерима.

Гласачке кутије у појединим мјестима остале су празне.

Изборе су обезбеђивали припадници косовске полиције, а изборни процес протекао је без инцидената.

Прелиминарни резултати очекују се вечерас око 20 часова.

Подаци приштинског ЦИК-а

Према подацима приштинске централне изборне комисије, на ванредним изборима у четири општине на сјеверу Косова и Метохије - Сјеверној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, гласало је 1.567 бирача од укупно 45.095, односно 3,47 одсто.

Према подацима ЦИК-а, у Сјеверној Митровици је гласлао 837 бирача (4,62%), у Зубином Потоку своје гласачко право искористило је 385 бирача (5,78%), у Звечану је гласало 204 лица (2,92.%), а у Лепосавићу 141 особа (1,06%).

Предсједник ЦИК-а Крешник Радонићи рекао је на конференцији за новинаре по завршетку избора да је излазност била мала, те да се изборни дан завршио без инцидената.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана