Петковић: Међународна заједница да не затвара очи на нападе на Србе

Срна
Петковић: Међународна заједница да не затвара очи на нападе на Србе

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да међународна заједница не смије да затвара очи пред најновијом серијом инцидената према Србима на Косову и Метохији, који своје упориште имају у Приштини.

Петковић је навео да су у посљедње 24 сата на Косову и Метохији опљачкане двије продавнице Срба у Великој Хочи, расељеним вјерницима из Суве Реке забрањено је да присуствују слави у Мушутишту, а разбојници су покушали да обију парохијски дом у Осојану.

“То је реалност у којој живе Срби јужно од Ибра”, написао је Петковић на “Твитеру”.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је раније данас да је групи од 50 вјерника, Срба расељених са простора општине Сува Река забрањено да сутра присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту.

Представници Привременог органа и организатори пута су још 8. јуна обавијестили припаднике полиције такозваног Косова да група расељених вјерника жели да у Мушутишту 12. јуна обиљежи храмовну славу и присуствује сјечењу славског колача на остацима и развалинама Цркве Свете Тројице.

Међутим, стигао је негативни захтев на њихову молбу да им полиција пружи безбједносну подршку, без које је немогућа реализација пута у овој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посјете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је и да су током протекле ноћи обијене и опљачкане двије продавнице у Великој Хочи власника Мирослава Лукића и Бојана Павловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана