Петковић: Курти задао смртоносни ударац Бриселском споразуму

Срна
Петковић: Курти задао смртоносни ударац Бриселском споразуму

БЕОГРАД- Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти смјеном директора полиције на сјеверу Косова и Метохије Ненада Ђурића задао смртоносни ударац Бриселском споразуму и свакој другој сарадњи у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је Куртијев поступак наишао на потпуно огорчење српског народа на Косову и Метохије и да ће сви политички представници Срба и покрајинских институција имати сутра састанак и о својим одлукама обавијестити Београд.

Он је објаснио да Курти из Берлина поставља и смјењује српске полицајце и директоре кршећи најдиректније тачку девет Бриселског споразума према којој директора Директората полиције на сјеверу бира српски народ, односно четири градоначелника са сјевера.

"Због свега очекује се реакција државе Србије посебно због бруталног кршења међународног права, Бриселског споразума и свих других споразума, а посебно оног о слободи кретања", нагласио је Петковић.

Он је истакао да је најновије Куртијево понашање "кап у препуној чаши", да је понашање Приштине превршило сваку мјеру, те указао да је питање да ли је неко са Запада чуо Куртија који је усред Берлина погазио бриселске споразуме и тиме понизио и ЕУ.

"Или нико није чуо, па тако већ 24 часа немамо никакве реакције са Запада на овакво брутално гажење Бриселског споразума", рекао је Петковић.

Указавши да је прошло 3.486 дана како није формирана заједница српских општина /ЗСО/, Петковић је навео да је на настојање Приштине да притисне Србе једностраним одлукама попут противправне смјене Ђурића и пререгистрације возила, српски народ одговорио јединствено и сложно.

Петковић је навео да је предсједник Србије Александар Вучић од синоћ у 22.30 до јутрос у 5.20 часова разговарао на више локација са више политичких представника српског народа са сјевера Косова и Метохије, те да су они показали одлучност да бране своје право за опстанак на вијековним огњиштима и на слободу кретања.

"Наш народ је рекао да ће на демократски и миран начин учинити све да покаже пун отпор незаконитим потезима Аљбина Куртија и Приштине, али и поручио Вучићу да ће се, уколико неко нападне народ, борити и свим другим средствима", рекао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана