Петковић: Курти прогони Србе, јер хоће етнички чисто Косово

Срна
Петковић: Курти прогони Србе, јер хоће етнички чисто Косово

БЕОГРАД- Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је упад приштинске полиције у филијале "Поште Србије" на сјеверу покрајине наставак прогона српског народа с циљем стварања етнички чистог Косова.

"Све што /премијер самопроглашеног Косова/ Аљбин Курти ради у последње две године чини управо да дође до протеривања Срба са Косова и Метохије. Курти зато ствара неподношљиве услове за живот Срба, како на северу, тако и јужно Ибра", рекао је Петковић за Тањуг.

Он сматра да је Куртијев терор нешто што најдиректније угрожава основна људска права Срба на Косову и Метохији.

Петковић је објаснио да Курти покушава да протјера Србе насилним акцијама приштинске полиције, које иду у правцу затварања српских институција, било да је ријеч о поштама, поштанској штедионици, банци, трезору Народне банке, затварања многих српских општина, привремених органа јужно од Ибра и затварања амбуланте у Приштини.

"Курти оваквим потезима такође чини све да не дође никада до формирања Заједнице српских општина /ЗСО/ зато што управо српске институције на Косову и Метохији представљају основну инфраструктуру за формирање ЗСО", оцијенио је Петковић.

Он је истакао да ЗСО треба да обезбиједи и индивидуална и колективна права за српски народ, с обзиром на то да тих права за Србе на Косову и Метохији сада нема.

Указујући да су о јучерашњем упаду у објекте "Пошта Србије" данас почеле да се оглашавају и појединачно државе чланице Квинте, Петковић је рекао да је Србија навикла на таква саопштења.

"Они ће сви вербално да нападну Куртија, да кажу да то угрожава нормализацију односа и да доводи у питање регионални мир и стабилност. Све је то лепо. Али, шта ћете конкретно да урадите? Хоће ли пословнице `Поште Србије` да поново почну да раде и да ли Срби треба да буду једини који не могу да користе поштанске услуге?", питао је Петковић.

Петковић је јуче саопштио да су припадници полиције самопроглашеног Косова у координисаној и противправној акцији упали у просторије "Поште Србије" у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије, као и у просторије Трезора Поштанске штедионице у Лепосавићу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана