Петковић: Курти поново покушава да изазове кризу и тензије на Сјеверу

Срна
Петковић: Курти поново покушава да изазове кризу и тензије на Сјеверу

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић је оцијенио да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти тиме што не дозвољава возилима са “КМ” регистрацијама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак поново покушава да изазове нову кризу и тензије на сјеверу Косова и Метохије.

”Због тога очекујемо од ЕУ, која је гарант споразума, да заштити и омогући његово спровођење и јасно се одреди према оваквим потезима Приштине”, истакао је Петковић.

Он је навео да Куртијеви полицајци од јутрос не дозвољавају возилима која имају уредне регистрације са “КМ” ознакама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак, поједина возила задржавају, а возачу санитета су запријетили да наредни пут неће моћи да уђе и превози болеснике у возилу са “КМ” таблицама.

Петковић је оцијенио да је ријеч о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године да до коначног рјешења о таблицама “КМ” регистарске ознаке остају у пуној употреби.

Он сматра и да Курти није случајно одабрао тајминг и да своје мјере почиње да спроводи док се у Давосу одржава форум који треба да направи мостове мира и сарадње, али је указао и да своје акције почиње на Крстовдан, што додатно говори о његовим намјерама да провоцира.

“Више је него очигледно да једини изазивач криза и свих невоља на Косову и Метохији је Аљбин Курти”, навео је Петковић у саопштењу.

Полиција самопроглашеног Косова је на административном прелазу Јариње зауставила данас возило Хитне помоћи у којем се налазио пацијент упућен у Клинички центар у Сјеверној Митровици, уз образложење да се возило води као нерегистровано због “КМ” табица.

Возач санитета из Сјеверне Митровице Милан Јовановић навео је да су службеници ове полиције затим иза њих вратили сва приватна возила регистрована на “КМ” таблице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана