Петковић: Курти од Вучића може много да научи

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Све што је предсједник Александар Вучић рекао о наоружавању тзв. Косова, као и о кршењу Резолуције 1244 и Војно-техничкиг споразума из Куманова, необориве су и непобитне чињенице, поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти то треба да научи од првог до посљедњег слова.

"Драго ми је да је Курти пажљиво пратио обраћање председника Вучића, јер може много тога да научи и нема потребе да показује фрустрираност због истине коју је Вучић предочио и њему и представницима међународне заједнице", каже Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Јасно је, истиче, да онај који се прославио бацањем сузавца у покрајинском парламенту, не може да разумије политику одговорности, мира и стабилности за коју се залаже званични Београд.

Јасно је, истиче такође, да "онај који не поштује одлуке властитих правних инстанци о повраћају земље манастиру Високи Дечани, не може да има било какво право да се на те исте институције позива, када је у питању формирање ЗСО".

Да је истински опредијељен за изградњу трајног мира и заједничког суживота на простору Косова и Метохије и Западног Балкана, Аљбин Курти би омогућио фомирање Заједнице српских општина.

Петковић је истакао да би премијер привремених приштинских институција тиме дао свој допринос стабилизацији прилика на терену и показао да поштује колективна права српског народа.

"Са таквим односом Курти нема ни трунке кредибилитета да говори о некаквом реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом, јер такве најаве нису ништа друго до унапред изречена претња, која нема никакве везе са поштовањем и спровођењем до сада постигнутих споразума", навео је Петковић.

Подсјетио је да премијер привремених приштинских институција шаље јединице РОСУ у српске средине и на тај начин, каже, наставља да исказује своје опасне и милитантне намјере и идеје, међу којима је "и она о формирању такозване ''велике Албаније''".

"Београд ће као одговорна страна да чува мир и стабилност, водећи рачуна посебно о Србима на Косову и Метохији, који од доласка Куртија на власт, свакодневно трпе инситуционално насиље и терор Приштине, посебно у виду кршења основних људских права", поручио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана