Петковић: Курти нема никакве ингеренције над СПЦ

Танјуг
Петковић: Курти нема никакве ингеренције над СПЦ

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Алјбин Курти нема никакве ингеренције над СПЦ нити може да даје инструкције патријарху Порфирију.

"Док из уста и срца патријарха српског излазе поруке мира и братске лјубави, Курти зна само за мржнју и ратне покличе. Зато нек с дужним пијететом посматра и слуша Порфиријеве мудре речи", написао је Петковић на Твитеру реагујући на изјаву Куртија да би "било добро да се патријарх Порфирије као поглавар Српске православне цркве дистанцира од Кремља и осуди инвазију Русије на Украјину и на тај начин допринесе миру и безбедности".

Како је пренио портал Косово онлајн, Курти је током синоћње прес конференције, гдје је поред њега био и шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог, на питање зашто је Приштина забранила долазак директору Канцеларије за КиМ на устоличење патријарха Порфирија рекао да је "најважније да је дошао патријарх и да би црква требало да дјелује ван политике".

"Треба да се фокусирамо на патријарха који је добио дозволу. То је врло добро и он може да оде до патријаршије. Било би добро да се као поглавар Српске православне цркве дистанцира од Кремља и осуди инвазију Русије на Украјину и на тај начин допринесе миру и безбедности", рекао је Курти, наводи Косово онлајн.

Петковићу су јуче власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле да посјети јужну покрајину и присуствује устоличењу патријарха српског Порфирија у Пећкој Патријаршији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана