Петковић: Курти неће успјети да избјегне формирање ЗСО

Срна, Танјуг
Петковић: Курти неће успјети да избјегне формирање ЗСО

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да Аљбину Куртију неће поћи за руком да избјегне обавезу формирања Заједнице српских општина (ЗСО), упркос покушају да оспори састав и мандат Управљачког тима.

Петковић је тај Куртијев покушај назвао јаловом куповином времена, истичући да мандат Управљачког тима за израду нацрта Статута ЗСО траје све до краја процеса формирања Заједнице и не постоји ниједан правни основ да Курти једнострано и самовољно разрешава ово тијело, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

-То што се њему не допада нацрт Статута ЗСО његов је лични проблем, јер да је мандат постојећег Управљачког тима активан и валидан потврдили су у више наврата представници ЕУ, као и високи представник ЕУ за спољну политику Јозеп Борел- навео је Петковић.

Он је поручио Кртију да прије него што оспори функционисање Управљачког тима треба да обнови градиво и поново прочита изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да управљачки тим не може једнострано да се смјењује, јер је дио процеса дијалога, као и да је за њих састав тог тима и даље валидан.

Петковић је подсјетио да је и Борел нагласио у свом обраћању након посљедње рунде дијалога 2. маја да ће ЕУ и даље по потреби позивати Управљачки тим на састанке у Брисел.

-Једино што Курти ради јесте да по цео дан смишља пакости како да уруши дијалог, пошто не жели да формира ЗСО. Али, колико је он у својој намери одлучан, Београд и Александар Вучић су још одлучнији да се Заједница формира - поручио је Петковић.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Управљачки тим који је предложио нацрт Статута Заједнице српских општина обавио своју функцију 2. маја и да је његова смјена и разрјешење природан и логичан процес.

-Управљачки тим је урадио свој посао, немамо разлога више да га слушамо, рекао је све што је имао да каже 2. маја у Бриселу. Његов рад је завршен и његово разрјешење је природан и логичан процес -рекао је Курти, преноси Репортери.

Курти је рекао да није задовољан оним што му је представљено 2. маја јер је, како каже, очита велика жеља да се “на Косову створи Република Српска”, што се, према његовим ријечима, неће дозволити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана