Петковић: Курти чини све да протјера Србе

Срна
Петковић: Курти чини све да протјера Србе

БЕОГРАД- Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да су Срби на Косову и Метохији "глинени голубови" захваљујући србомрзачкој политици премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, која чини све да их протјера са тог простора.

Петковић је оцијенио да бројни потези међународне заједнице, међу којима је и одлука КФора да у петак, 6. јануара, на Бадњи дан пошаље негативан одговор Србији на иницијативу о повратку српске војске и полиције на Косово и Метохију - показују да Курти ништа не ради сам.

"Курти за све што ради има подршку западних земаља које желе да /самопроглашено/ Косово буде независно и да принуде Србију да то призна, што се никада неће догодити", рекао је Петковић за Телевизију "Хепи".

Петковић тврди да Запад подржава Куртија у свим акцијама, због чега он славодобитно поручује да неће испунити ниједан споразум, да ће и даље упадати са РОСУ на сјевер и наставља да се понаша бахато према Србима.

"На Косову и Метохији је 60 одсто младих незапослено, што Курти прикрива нападима на Србе, Србију и њеног председника Александра Вучића. Курти србомрзачком рерториком шири мржњу у албанском друштву, на шта реагују албански ектремисти и нападају наш народ", указао је Петковић.

Он је објаснио да се Курти и сарадници служе разним триковима како би збацили одговорност за све већи број напада на Србе, због чега те етнички мотивисане атаке покушавају да представа као нападе на тобожње косовске држављане.

Како каже, тако су покушали да прикажу и рањавање двојице српских дјечака у Готовуши код Штрпца, тврдећи да је то био напад на "држављане Косова".

"Нису та деца никакви косовски држављани, нити некакви Косовари, како то Приштина жели да представи. Они су Срби и нападнути су зато што су носили бадњак, иако је реч о деци, у коју је пуцао припадник такозваних косовских безбједносних снага у униформи", нагласио је Петковић.

Петковић сматра да су све чешћи напади на Србе, упади РОСУ и сви остали инциденти посљедица одлуке Приштине да не примјењује Бриселски споразум и не формира заједницу српских општина /ЗСО/, иако се на то обавезала.

"Без ЗСО нема колективних права за српски народ на Косову и Метохији. Курти сваки дан убија и гази људска права на Космету забранама избора и референдума, скандалозним пресудама Ивану Тодосијевићу због изјаве или Николи Недељковићу због тога што је носио српску заставу", указао је Петковић.

Он је убијеђен да се Курти никада неће примирити и да Србија и Београд у садашњим околностима немају алтернатиаву, осим да разговарају са Западом, јер само САД и ЕУ могу да утичу на Куртија.

"Ми ћемо се држати гаранција САД и ЕУ, које смо добили, како би биле уклоњене барикаде на северу. Од САД и ЕУ ћемо тражити да испуне оно што су гарантовали, јер Куртију ништа не верујемо, баш као што му више не верује ни Запад", каже Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана