Петковић: Израда нацрта статута ЗСО није у надлежности НВО

Срна
Петковић: Израда нацрта статута ЗСО није у надлежности НВО

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да покушај да било која невладина организација на себе преузме надлежност израде нацрта статута Заједнице српских општина /ЗСО/ представља директно обесмишљавање дијалога и кршење споразума који су дефинисали ово питање.

Поводом објаве Фондације "Фридрих Еберт Штифтунг" у Приштини да је ова њемачка фондација завршила израду нацрта статута ЗСО, Петковић је истакао да је, према споразумима у дијалогу у Бриселу из 2013. и 2015. године, то искључива надлежност Управљачког тима за успостављање ЗСО и да не постоји ни правни основ, нити разлог да овај посао врши било каква невладина организација или било који други субјект.

"Да будем сасвим прецизан, нико из Управљачког тима није затражио услуге организације `Фридрих Еберт` за израду нацрта статута ЗСО, јер је тај посао поверен искључиво Управљачком тиму, што је потврдио и извештај ЕУ из априла 2018. године. У складу са повереним мандатом, Управљачки тим је завршио израду нацрта статута пре скоро пет година, тачније августа 2018. и о томе службено обавестио ЕУ", навео је Петковић.

Он је оцијенио да је овдје ријеч о још једном покушају да се ЗСО представи као својеврсна невладина организација, са драстично мањим надлежностима у односу на договорене у оквиру споразума - гдје је прецизирано да ће ЗСО имати извршна овлашћења на заштити колективних права Срба на Косову и Метохији.

"Овде није реч само о ниподаштавању договора постигнутих у Бриселу 2013. и 2015. године, на делу је и антидемократски покушај да о угроженим правима Срба одлучују они који немају никаквог додира са њиховим реалним животима на Косову и Метохији и који не представљају српски народ у Покрајини", упозорио је Петковић.

Он је подсјетио да до данас ЕУ није испунила своју обавезу и сазвала дијалог на високом нивоу на којем би Управљачки тим представио нацрт статута.

"Не мање важна је и чињеница да је пре само четири месеца ова организација демантовала тадашње информације да ради на изради нацрта статута ЗСО, иако је на то јавно указано. То што данас сами себе демантују, довољно говори о њиховим правим намерама", рекао је Петковић.

Представник Фондације "Фридрих Еберт" у Приштини Рене Шле изјавио је да је завршена израда нацрта статута ЗСО и да ће током ове недјеље одлучити када ће бити одржана јавна презентација.

Управљачки тим за формирање ЗСО израдио је нацрт статута ЗСО још у августу 2018. године, након што му је ЕУ дала мандат, али није сазван састанак на којем би тај документ био представљен, саопштено је раније из Управљачког тима.

Одбијање Приштине да формира ЗСО је један од разлога зашто су Срби напустили привремене приштинске институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана