Петковић информисао Хила о разговорима у Бриселу

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је детаљно информисао америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила о разговорима Београда и Приштине, који су одржани у четвртак, 18. августа, у Бриселу и настојањима Београда да се кроз дијалог смире тензије и пронађе одрживо рјешење на терену.

Петковић је истакао да је Београд и овог пута показао да жели наставак дијалога и успостављање нормализације односа са Приштином, што би био предуслов мира, стабилности и економског просперитета државе Србије, али и цијелог региона.

Петковић је нагласио да је делегација Београда понудила компромисна рјешења, али је приштинска делегација одбила и предложила генерални споразум, који је показао да приштински политичари имају само два циља - укидање државе Србије на територији Косова и Метохије и протјеривање Срба са њихових вјековних огњишта.

Петковић је изразио бојазан да ће инсистирање Приштине да за 10 дана примјени одлуке о пререгистрацији возила и личним картама, довести до даљег подизања тензија и до појачаних провокација и притисака на Србе, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је нагласио да би формирање заједнице српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, а што приштинска страна одбија да испуни више од девет година, био неопходан корак у добром смјеру и кључ за рјешавање многих проблема у покрајини.

"Србија ће наставити да у наредних 10 дана трага за компромисним решењима, али ће исто тако остати одлучна да заштити безбедност српског народа на Косову и Метохији и да га сачува од погрома и прогона", поручио је Петковић.

Он је захвалио америчком амбасадору на разумијевању за положај српског народа у покрајини, али и на препознавању да је српска делегација на разгоре у Бриселу дошла спремна да преговора, да дође до компромиса и пронађе пут напријед, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана