Петковић и Бисљими настављају разговор о таблицама, енергетици и несталима

Танјуг
Foto: Танјуг

БРИСЕЛ - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састаће се данас од 9:30 сати у Бриселу са специјални представником ЕУ Мирославом Лајчком у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача.

Из ЕУ је најављено да ће се са Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем данас наставити разговор о регистарским таблицама, енергетици и несталлима.

У Бриселу додају да од успешности разговора главних преговраца зависи и припрема дијаога Беграда и Приштине на највишем нивоу као и да се надају да би до састанка Вучића и Куртија могло да дође већ током маја.

”Циљ је да се наставе дискусије о проналажењу пута напред по бројним питањима и припреми наредни састанак Дијалога на високом нивоу”, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Након одржаних билатерални састанака Лачак са делегацијама Беорада и Приштине поподне би требало да се одржи и трилатерални састанак делегација Беорада, Приштине и ЕУ.

На претходном састанку, одржаном крајем априла, главни преговарачи Београда и Приштине нису успели да постигу споразум по питању трајног рјешења за регистрске таблице за возила која прелазе административну линију између Косова и Метохије и централне Србије.

ЕУ, као главни посредник у дијалогу, тада је оцијенила да се од главних преговарча ”очекује” о том питању постигну договор на ”наредном састанку”, позвавши обе стране да се уздрже од једностраних акција на терену.

Када је ријеч о енергетици, из ЕУ наводе да се ради на два енергетска споразума, а да је усаглашавање заједничког текста споразума ”врло близу”.

Додаје се да се стигло ”близу” и договору о ”политичкој декларацији о несталима”.

По питању формирања Заједнице српских општина из ЕУ понављају да се све што је раније договорено мора примјенити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана