Петковић: Договор за таблице да буде по истом принципу као за личне карте

Срна
Петковић: Договор за таблице да буде по истом принципу као за личне карте

БЕОГРАД - Београд тражи договор за регистарске ознаке (таблице) по истом принципу како је постигнут договор за личне карте, изјавио је директор Канцеларије Владе Србија за Косово и Метохију Петар Петковић.

“Ако су сачуване српске личне карте за простор Косова и Метохије, то значи да исти принцип мора да буде употребљен и за таблице - или да остану КМ таблице или да се тражи решење да Приштина врати КС, статусно неутралне таблице, које је издавао Унмик од 1999”, рекао је Петковић и навео да је те таблице Приштина укинула једнострано годину дана прије истека рока.

Он је рекао да је српски народ на Косову и Метохији са олакшањем поздравио договор постигнут прије два дана о личним документима, преноси “Косово онлајн”.

“Ако неко добро разуме каква је била права намера Аљбина Куртија то је управо српски народ. Сачували смо мир и стабилност. Тешком дипломатском борбом председник Александар Вучић је успео да сачува мир Србима, нарочито на северу Косова, јер је очигледно план Аљбина Куртија и Приштине био да та прича са улазно-излазним документом и таблицама буде повод за коначни обрачун Приштине са Србима на северу Косова”, рекао је Петковић.

Он је нагласио да је главна опсесија Приштине да српски народ буде протјеран са вјековних огњишта, да буде протјерано присуство државе Србије са Косова и Метохије, да буду укинуте српске институције на Космету и све је то спријечено.

“Успели смо да задржимо српске личне карте које издаје Републике Србија за Србе који имају пребивалиште било на северу било на југу Косова. Ми никада нећемо признати независност Косова и овај договор прати статусно неутрална изјава у којој се каже да прихватање приштинских докумената не значи признање тзв. независности Косова нити то прејудицира коначни статус Косова и Резолуција 1244 се не доводи у питање. То обавештење биће истакнуто јавно”, истакао је Петковић.

Петковић је рекао да није прошао ни дан од договора о личним документима, а (премијер самопроглашеног Косова) Аљбин Курти је наставио са новим пријетњама и говори о томе како ће за два мјесеца кренути са примјеном одлуке којом КМ таблице не смију више да постоје на простору сјевера Косова и да треба да се замијене у РКС таблице.

“Ми то нећемо прихватити, то не прихвата српски народ”, поручио је Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана