Петковић: Да имамо ЗСО не би било упада у Штрпце

Срна
Петковић: Да имамо ЗСО не би било упада у Штрпце

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти на све начине призива рат на сјеверу, да Приштина више не тражи изговор за упад у српске средине те да је неопходно да међународна заједница уразуми Куртија и врати га дијалогу и разговору о Заједници српских општина (ЗСО).

”Нека нико не мисли да Београд после 10 година може да заборави ЗСО. Да имамо ЗСО, не бисмо имали упаде у Штрпцу и у другим општинама”, рекао је Петковић.

Он је навео да упадом, попут оног јучерашњег у Штрпце, “Курти наставља терор над српским народом и жели да изазове негативну реакцију или српског народа на Космету или Београда”.

“Нека буде јасно Куртију да Београд неће немо посматрати овакве упаде, јер они немају за циљ борбу против не знам чега, него је директно уперена против безбедности и опстанка нашег народа на Космету”, рекао је Петковић за РТС.

Он је указао да је за Приштину сјевер Космета стара опсесија.

“Сваки пут су ненајављено упадали, вршили претресе и желели да покажу својој унутрашњој јавности да они могу да се крећу и по северу, јер им је циљ да интегришу север Космета у приштински систем”, рекао је Петковић.

Он је закључио да свака пријетња безбједности према српском народу на Космету значи удаљавање од нормализације односа, а да једностране одлуке Куртија показују да се клизи у озбиљну кризу.

Више од 30 припадника специјалних јединица самопроглашеног Косова - “Росу” под пуном опремом упало је јуче рано ујутру у Штрпце с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба, а на њиховој мети нашла се и Основна школа “Шарски одред” на Брезовици, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана