Петковић: Циљ нових пријетњи из Приштине протјеривање Срба

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Посљедње најаве приштинских функционера да тзв. косовске безбједносне снаге могу да дјелују на територији читаве покрајине, укључујући и јсевер, још једна је алармантна пријетња и злокобна најава из Приштине с циљем протјеривања Срба са њихових вјековних огњишта, упозорио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је навео да "Београд никоме неће дозволити да од Срба на КиМ прави глинене голубове и увијек ће бити уз свој народ" и позвао међународне мисије да се "јасно одреде према оваквој неодговорној и опасној најави Куртијевих сарадника који само желе сукобе, тензије и нове кризе".

- Свим међународним факторима јасно је да такозване КБС немају шта да траже на сјеверу покрајине, али Курти и његови посилни очигледно желе да крше посебно оне споразуме који чувају мир и гарантују безбједност Срба на КиМ, јер тако хоће да се обрачунају са нашим народом у покрајини, посебно Србима на сјеверу - саопштио је Петковић.

Према споразуму који је са властима у Приштини 2013. године потписао и гарантовао тадашњи генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмунсен, подсјетио је Петковић, недвосмислено се каже да било које војне формације из Приштине не могу дјеловати у четири општине на сјеверу Косова и Метохије, без претходног дуплог одобрења команданта Кфора и четири градоначелника са сјевера Косова и Метохије.

- Та гаранција потписана је и донијета истог дана када и Бриселски споразум, што додатно указује да је тај документ био и услов за Бриселски споразум. Нека се у Приштини не играју ватром и престану да запаљивим изјавама, најавама и потезима додатно дестабилизују безбједносну ситуацију на Косову и Метохији коју су већ нарушили својим једностраним и противправним и насилним потезима у вези са таблицама - саопштио је директор Канцеларије за КиМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана