Петковић ће обавијестити Брисел о понашању косовске полиције

Срна
Петковић ће обавијестити Брисел о понашању косовске полиције

ГРАЧАНИЦА - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је као апсолутно недопустиво данашње понашање косовске полиције и власти у Приштини према српском народу који је дошао да прослави Видовдан у Грачаници и на Газиместану, те најавио да ће о томе обавијестити Брисел.

Петковић је нагласио да ће обавијестити међународну заједницу, прије свега у Бриселу и специјалног изасланика за дијалог Мирослава Лајчака.

"То што се дешава за време прославе Видовдана, начин на који реагује косовска полиција тако што зауставља сва возила са српским таблицама, што претреса српске монахиње, скида младићима мајице са ликом Светог кнеза Лазара је апсолутно неприхватљиво", рекао је Петковић новинарима.

Он је оцијенио да неко ко жели да демонстрира силу и покаже да Срби немају право да славе свој празник, то ради из одређених фрустрација како би показали да је то њихова територија.

"Ми смо само своји на своме! Дошли смо да прославимо Видовдан и пошаљемо поруке мира. Те поруке је послао и председник Србије Александар Вучић, Његова светост патријарх српски Порфирије и ја", рекао је Петковић.

Он је истакао да Срби само желе да живе на Косову и Метохији и славе своје празнике, јер су то српска историја, идентитет и питање постојања.

Окупљање Срба на Газиместану данас је обиљежио низ инцидената. Припадници полиције самопроглашеног Косова претресали су аутомобиле и Србе који су кренули да на мјесту Косовског боја обиљеже Видовдан и поклоне се сенима оних који су одбранили хришћанску Европу 1389. године.

Према писању медија, током претреса Србима су одузимана национална обиљежја, која су полицајци самопроглашеног Косова оцијенили као "провокативна".

Један Србин из Подгорице, који је покушао да спријечи полицајце да претресу монахињу Српске православне цркве ухапшен је и одведен у Приштину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана