Петковић, Боцан-Харченко: Непроцјењива помоћ Русије по питању Космета

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Београд је опредијељен да у дијалогу са Приштином тежи компромисном рјешењу, али и да брани и одбрани српске интересе, и у том смислу је подршка и помоћ Русије од непроцјењивог значаја, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са руским амбасадором у Београду Александром Боцан-Харченком.

Петковић је упознао руског амбасадора о посљедњим догађајима на Косову и Метохији, нагласивши да је ријеч о наставку кампање притисака и репресије над српским народом, али и о отвореном настојању да се угрозе и укину сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

Он је указао на најновије провокације које се манифестују у намјери Приштине да обнови кућу познатог нацистичког колаборационисте Џафера Деве, те нагласио да је Србија досљедно против покушаја приштинског премијера Аљбина Куртија да ревидира историју и релативизује злочине албанских фашиста у Другом свјетском рату.

Петковић је изразио очекивање да ће Србија и Русија, када је ријеч о Косову и Метохији, у свим важним међународним форумима наставити да сарађују у борби за поштовање међународног права, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Он је додао да очекује да ће представници међународне заједнице својим ауторитетом омогућити изјашњавање српског народа на предстојећим изборима на простору Косова и Метохије и на тај начин спријечити посљедице које би могле да угрозе све што је до сада договорено у Бриселу. Петковић је истакао да Београд остаје досљедно опредијељен за наставак дијалога, али и да очекује да се коначно заустави серија опструкције преговора и да престане да се толерише Приштини кршење постигнутих споразума и договора.

Он је још једном подсјетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума, што није случај са Приштином која девет година не жели да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, што је кључни елемент досадашњег тока дијалога. Петковић је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на забрану медијима који извјештавају на српском језику да обављају свој посао. На састанку је било ријечи о политичко-безбједносној ситуацији на Косову и Метохији, као и о дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана