Петковић: Без Заједнице српских општина нема напретка у дијалогу са Приштином

Срна
Foto: aгенције

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да ће Београд у наставку дијалога са Приштином инсистирати на формирању Заједнице српских општина (ЗСО) јер без тога нема напретка у разговорима Петковић је истакао да ће српска делегација на техничком дијалогу, који се данас и сутра одржава у Бриселу, захтијевати и на помацима о питању несталих и слободе кретања, као и у областима правосуђа и енергетике.

Он је навео да ће Београд тражити да Приштина позитивно одговори на свих девет захтјева за претраживање локација за које се вјерује да су на њима сакривени посмртни остаци несталих Срба, истичући да српска страна има доказе да су убијени закопани у Приштини и да морају да се откопају како би тијела била предата њиховим породицама.

Петковић је нагласио да спорне ствари морају да се ријеше и у правосуђу, поготово након противправне пресуде градоначелнику Звечана Ивану Тодосијевићу, који је недавно осуђен на двије године због изјаве о Рачку.

"То није само пресуда за изговорену реч, већ пресуда целом српском народу, којом је Приштина покушала да уведе вербални деликт и да забрани да српски народ на Косову и Метохији слободно мисли и говори", указао је Петковић.

Он сматра важним да се у разговору укаже на све теме које оптерећују односе Београда и Приштине. "Реч је о темама које су искључиво садржај договорених споразума.

Поред Приштине, одговорност сноси и ЕУ, која је као посредник у дијалогу ставила свој потпис на Бриселски и све друге споразуме", рекао је Петковић новинарима уочи наставка техничког дијалога у Бриселу.

Петковић је објаснио да ће од епилога разговора које ће водити са делегацијом Приштине зависити и нова рунда дијалога предсједника Србије Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија. "Ако хоћемо да идемо напред, да се развијамо у економском и сваком смислу, Београд, Приштина и све државе у региону морају да сарађују.

Зато је важно да разговарамо у Бриселу, јер све крупне и важне теме можемо да решимо само овде и зато инсистирамо на дијалогу", поручио је Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана