Петковић: Београд жели нормализацију односа, инсистираћемо на ЗСО

Танјуг
Foto: nova.rs

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је дилалог једини начин да се ријеше сва отворена питања између Београда и Приштине, али да приштинска страна у посљедњих шест мјесеци покушава да доведе дијалог до потпуног апсурда.

Петковић је уочи сутрашње нове рунде дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу, рекао за РТС да ће српска делегација у Бриселу инсистирати на формирању Заједнице српских општина, али и на питањима несталих, правосуђа и слободе кретања, као и да се Србима на КиМ омогући да изађу на изборе 3.априла.

Нагласио је да је Београд апсолутно посвећен дијалогу и да инсистира на разговорима јер је то, сматра, једини начин да се ријеше сва отворена питања.

''''Инсистираћемо на формирању ЗСО. У априлу се навршава девет година од потписивања Бриселског споразума, а ми још немамо формирану ЗСО која треба да обезбеди права за српски народ на КиМ'''', рекао је Петковић који предводи делегацију Београда, док ће на челу приштинске делегације бити замјеник премијера такозваног Косова Бесник Бисљими.

На констатацију да амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар, такође, тражи од Приштине да формира ЗСО, али да каже не смије да личи на Републику Српску и подрива суверенитет приштинских власти, Петковић је казао да се као главни преговарач Београда држи искључиво споразума у којем јасно стоји које су надлежности и циљеви ЗСО.

Примјетио је да, када се Београд позове на тај документ, из Приштине се одмах позивају на одлуку тзв.Уставног суда који је одбацио одредбе из 2015.године, односно 22 члана општих приницпа који говоре о формирању ЗСО.

''''Када им треба, позовају се на њихов тзв. Уставни суд, а кад им то не одговара, као по питању манастира Високи Дечани и враћану 24 хектара земље, чујемо Куртија који ту одлуку Уставног суда из 2016,године назива одлуком Милошевићевог режима'''', навео је Петковић.

Навео је да је Канцеларија све вријеме у контакту са игуманом манастира Високи Дечани Савом Јањићем и са еписеком рашко-призреснким Теодосијем и да су обавјестили међународне партнере о покушају негирања постојања тог средњовјековеног манастира.

''''Није тек тако манастир, који се налази на листи УНЕСЦО-а, скинут са гугл мапе. То је јасан показатељ да неко не жели да се ту налази манастир Високи Дечани'''', рекао је Петковић.

Додао је да су од 2020. године била четири покушаја гранатирања манасатира и да би, да нема КФОР-а манастир био сравњен са земљом.

Како каже, од доласка Аљбина Куртија на власт догодило се 150 инцидената у спрским срединама на КиМ.

Он је оцијенио да антисрпска Куртијева реторика генерише негативну атмосферу на КиМ која за посљедицу има дјеловање албанских екстремиста који нападају СПЦ, Србе и њихову имовину.

''''Зато нам је потребна ЗСО, о томе ћемо разговарату у Бриселу. Инсистираћемо и на питању несталих, правосуђу, слободи кретања, као и на питању одржавања избора 3.априла на КиМ, јер нико нема право да одузме право гласа Србима у јужној покрајини'''', поручио је Петковић.

Навео је да српска страна и у вријеме изборне кампање одлази у Брисел, за разлику од Куртија који, како каже, није желио да приђе Бриселу у вријеме изборне кампање за локалне изборе на КиМ.

''''Ми немамо тај проблем јер увек говоримо истину. Председник Вучић се истином бори за српски народ и зато је Србија боља и просперитетнија у односу на период пре 2012.године када су претходне власти оставиле Србију на коленима и када су Приштини на тацни предали тзв.независност'''', рекао је Петковић.

На констатацију да је средином прошле године у Бриселу одржан последњи састанак на највишем политичком нивоу, а да Курти поручује да је спреман за састанак са предсједником Александром Вучићем, Петковић је казао да Куртију више нико ништа не вјерује и подсјетио да је премијер привремених институција у Приштини пред Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом одбио три документа у којем су двије стране требало да се договоре ''''око базичних ствари''''.

''''Да нема једностраних акција које би угрозиле српски народ на КиМ, да имамо редовни дијалог и да се заједно укључимо у проналазак несталих. Важно је да решимо питање несталих, које није политичко већ хуманитарно. Говори да је Србија поцинила некакве геноциде и обамњуе јавност, а боље би било да истражи јос девет локација за које је Београд послао захтев", рекао је Петковић.

Поручио је да су мир и безбједност преко потребни и да је историјско помирење српског и албанског народа неопходоно за просперитет и напредак цијелог Западног Балкана.

''''То морамо да радимо смирено, аргументовано и јасно тако што ћемо да се држимо свих споразума. То не радимо како су радили Понош, Ђилас и Јеремић који су 2012. године на тацни предали Приштини независност'''', казао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана