Петковић: Београд спреман да отвори све архиве, Приштина то одбија

Срна
Петковић: Београд спреман да отвори све архиве, Приштина то одбија

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Београд, за разлику од Приштине, спреман да отвори све архиве и претражи локације за које постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца, док с друге стране Приштина одбија сваки помен да отвори архиве ОВК или дозволи да се претраже локације на Косову и Метохији.

Реагујући на изјаву премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да је питање несталих особа отворена и још увек незацијељена рана и да је "веома важно отворити државни архив Србије", Петковић је рекао да Курти наставља са запаљивим изјавама и оптужбама на рачун званичног Београда, умјесто да покаже минимум спремности за рјешавање отворених питања од заједничког интереса уочи наставка дијалога у Бриселу.

Тврдећи да је и за Београд од кључне важности да се ријеши питање несталих, на чему се инсистира приликом сваког разговора у Бриселу, Петковић је нагласио да Србија то питање неће да третира кроз дневнополитичку призму.

"Више пута смо недвосмислено истицали да смо спремни да отворимо све архиве и да претражимо све локације за које у Приштини постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца. Истовремено, очекујемо и конкретну сарадњу Приштине по том питању", навео је Петковић, саопштено је из Канцеларије за Космет.

Он истиче да Приштина досљедно одбија и сваки помен да отвори архиве ОВК или да стручним тимовима Србије дозволи да претраже локације на Косову и Метохији, за које поседују веома јасне индиције да скривају тијела Срба несталих током сукоба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана