Петковић: 21. Априла не престају да важе стикери

СРНА
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да 21. април није никакав рок за престанак важења режима стикера, како то неосновано покушавају да представе представници привремених институција самоуправе у Приштини и изврше притисак на Београд.

 

Петковић је позвао представнике Приштине да покажу тачку у споразуму постигнутом 30. септембра 2021. године у Бриселу у вези са регистарским таблицама, у којој се помиње ријеч "реципроцитет", као и тачку у којој се наводи да ће досадашњи режим стикера, односно наљепница, важити шест мјесеци.

"Таквих одредби једноставно нема у Споразуму постигнутом 30. септембра 2021. године, у коме јасно пише да ће се привремено решење стикера примењивати док се не постигне договор о трајном решењу", навео је Петковић у писаној изјави.

Он подсјећа да то трајно рјешење, према Споразуму, може бити усвојено само у оквиру дијалога на високом политичком нивоу, а на основу "налаза" до којих, посредством ЕУ дође Радна група, која ће у року од шест мјесеци од првог састанка у "формату дијалога на високом нивоу представити своје налазе о трајном решењу", саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

"То конкретно значи да 21. април није никакав рок за престанак важења режима стикера, како то неосновано покушавају да представе представници привремених институција самоуправе у Приштини и изврше притисак на Београд", истиче Петковић.

Он је стога позвао политичаре у Приштини да не користе ову тему за покушај генерисања нове дестабилизације прилика на терену и једностране акције, јер за тако нешто немају никакво утемељење у потписаном документу.

"Представници Београда и наши експерти до сада су учествовали на више састанака о регистарским ознакама у Бриселу, током којих су показали одговорност и конструктивност у изналажењу одрживог решења на терену", навео је Петковић.

Споразумом о привременом рјешењу за регистарске таблице почела је привремена примјена система коришћења стикера, помоћу којих грађани прикривају ознаке на регистарским таблицама на аутомобилима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана